Telefon (odzivnik): 04 / 23-66-088

|

Pišite na: info@zdi-krog.si

E-novice

Prijavite se na e-novice in bodite med prvimi obveščenimi.

 

KRATEK ORIS TERAPEVTSKEGA PRISTOPA

Pristop v programu je relacijsko družinski. Razvil ga je dr. Christian Gostečnik s sodelavci s Frančiškanskega družinskega inštituta v Ljubljani. Združuje relacijske teorije (Bowlby, Sullivan, Kohut, Kohlberg, Fairbairn, Winnicott, Mitchell, Stern...) s sistemsko teorijo, saj ima sistem kot tak tudi svoje zahteve in potrebe.

Proces terapije se odvija na treh ravneh:

  • sistemski (nivo družinskega sistema in odnosov v njem),
  • interpsihični (odnosi med posameznimi člani sistema, bistven je zakonski odnos) in
  • intrapsihični (dinamika v posamezniku).

V terapiji se stalno sprehajamo med nivoji ter iščemo povezave med intrapsihičnimi podobami, čutenji, vzorci, obrambami... ter njihovo manifestacijo na intrapsihični (medosebni) in sistemski ravni. Sprememba na intrapsihičnem področju pomeni spremembo na medosebnem in sistemskem področju.

V terapevtskem procesu iščemo t.i. temeljni afekt, temeljno čutenje, ki poganja ves sistem. Temeljni afekt je čutenje, ki ga aktivno iščemo in ga udejanjamo, saj nam, čeprav je lahko zelo boleče, obljublja odnos, brez katerega ne moremo preživeti, ker nam pomeni osnovno varnost. Sprememba temeljnega afekta oz. sprejemanje odgovornosti za ravnanje na podlagi temeljnega afekta pa vodi do spremembe v funkcioniranju posameznika in celotnega sistema.

V procesu terapije je temeljnega pomena vrsta navezanosti, s katero posameznik stopa v življenje. Terapevtski odnos oz. varnost, ki jo terapevtski odnos ponuja, omogoča nov temelj, kjer se lahko nevarna, dezorganizirana ali ambivalentna navezanost spremeni v varno navezanost, ki za sabo potegnejo varne (neobrambne) odnose.

 

TELO je tisti najbolj občutljiv inštrument, skozi katerega doživljamo praktično vse, zato je v terapiji  delo s telesom nepogrešljivo. Poseben poudarek pri delu s telesom je v BODYWORK terapiji, v kateri smo znanje relacijsko družinskega modela združili z znanji body-mind, to je telesno-psihičnih pristopov psihoterapije. Pri svojem delu uporabljamo še FOCUSING, GESTALT, KOGNITIVNO-VEDENJSKE PRISTOPE, združene z znanji JOGE in ALTERNATIVNE MEDICINE.

pixel
pixel